END_OF_PREVIEW

Vrste stekel

Enožariščna steklaDvožariščna steklaVeč žariščna

Enožariščna stekla

Omogočajo jasen in udoben vid na določeni razdalji, kar pa odstopa od predpisane dioptrije pa bo vid bolj ali manj zamegljen. To pa je odvisno od predpisane dioptrije, starosti, zdrastvenega stanja in drugega.

Dvožariščna stekla (Bifokalna stekla)

Služijo za gledanje na blizu in na daleč. Zgornji del stekla ima vašo dioptrijo, ki ustreza daljavi, spodnji del pa ima dipotrijo za vašo željeno bližino. Poznamo več vrst segmentov, ki se nahajajo na spodenjem robu.


Najbolj pogosti obliki sta okrogli segment z ravnim delom za bližino (telezin) ali okrogli segment s polkrožnim delom za bližino (strazin). Imamo še tretjo vrsto segmentov, ki je okrogla in se uporablja pri večjih dioptrijah. Deluje kot nekakšna lupa za specifično delo na blizu (kriptar). Uporaba bifokalnih očal je preprosta, nanje se navadimo hitrejše, kot na progresivna očala. Slabost je, da je vidna razdelilna črta, ki vpliva na estetski videz očal.

Več žariščna ali progresivna stekla (Multifokalna stekla)

Združujejo optične lastnosti enožariščnih in dvožariščnih stekel. Omogočajo oster vid pri vseh vmesnih dipotrijah (tako na blizu kot na daleč). Najnovejša in najnaprednejša progresivna stekla omogočajo optimalen vid na vseh razdaljah.

Progresivna stekla so očalna stekla s katerimi vidimo na vse razdalje (na daleč, na vmesne razdalje in na blizu). Dioptrija v progresivnem steklu prehaja gladko in nevidno navzdol od polja za daljavo do polja za bližino. Takšna očala so uporabna za branje, delo na računalniku in vožnjo z avtomobilom... Ljudje, ki uporabljajo takšna stekla so zelo zadovoljni, saj jim ni treba nositi dvoje očal.


Progresivna stekla lahko razvrstimo po kvaliteti in po širini vidnih polj. Na voljo imamo osnovna, izboljšana, napredna in osebno prilagojena progresivna stekla. Bolj kot se bližamo osebno prilagojenim progresivnim steklom, širša so vidna polja in bolj sproščen in udoben je pogled.

Osnovna: Ozek kanal, dobro razmerje med kakovostjo in ceno, primeren za pošto, trgovino...
Izboljšana: Primeren za zmerno branje, pisarniško delo , izboljšan kanal, dobro ravnotežje med daljavo in bližino
Napredna: Pisarniško delo, računalnik, daljše branje, vsakodnevna opravila, optimiziran kanal, do 40% širša polja, maksimalna vidna ostrina in kontrastna slika.
Osebno prilagojena: največja možna prilagoditev posamezniku, prostorski vid brez omejitev, lahkotno menjavanje med daljavo in bližino.