END_OF_PREVIEW

Vrste materialov okvirjev

PlastikaKovinaTitanJeklo

Plastika

Eden izmed vodilnih materialov za izdelavo športnih okvirjev je najlon. Običajno so izdelani iz gliamidov, trogamidov ali grilamidov. Takšni materiali so izjemno odporni na vroče in hladno, zato so izjemno prilagodljivi vendar kljub vsemu trdni.
plastika vrsta okvirja sončnih očal
Slabosti:
  • Okvirji se zlomijo hitreje kot kovinski
  • Lahko zagorijo (vendar ne zlahka)
  • Staranje na tem materialu bolj vidno
  • Izpostavljenost sončnim žarkom nekoliko skrha njihovo strukturo
  • Barva sčasoma zbledi ( pri novejših materialih manj opazno )

Kovina

Monel je najbolj razširjen material pri izdelavi okvirjev za očala. To je mešanica zlitin niklja in bakra s sledovi železa in nekaj drugih kovin. Dodaten plus sta kovnost in odpornost proti rji, ampak to ne pomeni da je material povsem odporen proti rji. Pri nekaterih ljudeh lahko reagira v stiku s kožo, ampak to lahko preprečimo z ustrezno prevleko ( npr. paladij ali ostale zmesi, ki ne vsebujejo niklja).
kovina vrsta materialov okvirjev sončnih očal

Titan

To je srebrno siva kovina, ki je lahkotna, dolgotrajna, močna in odporna proti rji. Veliko proizvajalcev ponuja titan ali beta-titan. Njihovi okvirji so lahko izdelani v številnih barvah, ki ponujajo moden izgled.
Material je hipoalergen, kar pomeni da je zmanjšana možnost za pojav alergij. Nekateri okvirji so izdelani iz mešanice titana in drugih kovin ( nikelj in baker ).
titan vrsta materialov okvirjev sončnih očal

Jeklo

Je nižje cenovna alternativa titanu. Berilij, jekleno-siva kovina je odporna proti rji in madežem, prav tako je lahkoten, zelo močan, prilagodljiv in dostopen v široki paleti barv. Ljudje ki imajo bolj kisel ph kože je ta kovina odlična izbira.
jeklo vrste materialov okvrijev sončnih očal