END_OF_PREVIEW

Pravilna izbira sončnih očal

Kako izbrati pravilna sončna očala?Polarizirana steklaFotokromatska ali samozatemnilna stekla

Kako izbrati prava očala?

Kaj je dobro pri nakupu sončnih očal? Najbolj pomembne stvari so zaščita za oči, udobje in fantastični stil.
Vaša očala morajo nuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki in sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči, zato je pomebno da izberete očala z takšno zaščito. Danes lahko izbiramo med široko paleto raznih umetnih mas in različnih vrst stekel. Najbolj pogosteje materiali uporabljeni pri steklih so polikarbonat, trpežen in izredno lahek material, CR-39, plastika.

Pravilna izbira sončnih očal

Barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči, zato moramo biti pri izbiri barve stekel pozorni na nekaj pomembnih stvari:
  • Siva barva znižuje kontrast, vendar ne popači barv.
  • Rjava in jantar znižujeta bleščanje. Rjava in jantarjeva barva popačita barve veliko bolj kot siva.
  • Rumena barva bolje preprečuje lesk, ki nastane zaradi modre svetlobe, kot rjava. Vid je bolj oster, ampak so barve veliko bolj popačene.
  • Zelena preprečuje bleščanje in pomaga filtrirati modro svetlobo. Omogoča dober kontrast in vidljivost.
  • Roza obarvana stekla nudijo zelo dober kontrast, če ste navdušeni nad vodnimi športi in ostalimi aktivnostmi na prostem.

Polarizirana stekla

Najprej se vprašamo ali sploh izbrati polarizirana stekla. Takšna stekla preprečujejo bleščanje svetlobe, ko se ta odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega čestišča itd. So zelo priporočljiva, ampak je popolnoma posameznikova odločitev ali se za takšna stekla odloči ali ne.

Polarizirana sončna stekla

Priporočljivo je tudi da se odločimo za nakup dobrih sončnih očal, kjer stekla imajo dobro zaščito proti praskam. Plastična stekla so veliko podvržena kot steklena. Zelo pomembno vlogo pri izbiri stekel igra antirefleksni sloj. Ta sloj namreč odpravi zrcaljenje stekla, ki povzroča napetost in utrujenost oči v različnih pogojih (delo za računalnikom, nočna vožnja...) Pri izbiri materialov okvirjev imamo na voljo široko paleto (plastika, kovina, titan, aluminij...) Pomembno je, da nekatera sončna očala iz teh materialov pomerite in ugotovite katera vam najbolje ugajajo, saj so nekatera lažja druga težja.

sončna stekla

Sončna očala so tudi primerna za otroke. Otroško oko je še v razvoju, zato je veliko bolj občultjivo na UV svetlobo in zato je zelo pomembno, da oči otrok primerno zaščitimo. Tukaj pridejo v poštev le kvalitetna sončna očala kupljena pri optiku, saj vam le-ti lahko nudijo zagotovilo, da ste vašemu otroku kupili primerna očala.

Fotokromatska ali samozatemnilna stekla

Posebnost fotokromatskih stekl, je sposobnost samostojnega brezstopenjskega zatemnjevanja. Plastične leče so opremljene z specialnim filtrom, ki se avtomatsko prilagaja različnim svetlobnim pogojem. V prostoru so leče prozorne, zunaj na sončni svetlobi pa v hipu potemnijo, in vam nudijo 100% UV zaščito.

fotokromatska ali samozatemnilna sončna stekla

Prednosti
  • Združitev korekcijskih in sončnih očal
  • Ob stopnjevanju intezivnosti se leče primerno zatemnijo
  • Zaradi majhne osnovne zatemnitve (cca. 5%) je uporaba takšnih leč dovoljena tudi v cestnem prometu in jih lahko uporabljate pri dnevni kot tudi nočni vožnji.
  • Zaščita pred UV sevanjem v vsakem trenutku.
  • Zmanjšano bleščanje in vid bo veliko bolj sproščen.