END_OF_PREVIEW

Vrste korekcijskih okvirjev

Obstaja več vrst korekcijskih okvirjev, ki se med seboj zelo razlikujejo. Obstajajo okvirji iz umetnih mas (optil, acetat), različnih zlitin kovin (jeklo, titan). Razlikujejo se tudi v oblikah in velikostih okvirjev, lahko so tudi bolj poudarjeni, masivni, manj opazni ali brez spodnjega okvirja.

Umetne maseKovinski okvirjiOkvirji na vijakeOkvirji na laks ali nitkoKorekcijski okvirji in nosniki

Umetne mase

Izdelan iz kakovostnih umetnih mas, ki sta hkrati trden in prilagodljiv material, katerega lahko optik segreje in primerno prilagodi glede na obraz posameznika. So zelo poudarjeni in masivni, različnih oblik, barv in vzorcev. Okvirji so primerni za visoke dioptrije, saj se debelina očalnih stekel lahko skrije v rob okvirja.
okvriji iz umetne mase

Kovinski okvirji

Narejeni so iz različnih kovin in jekel in so manj poudarjeni in opazni kot okvirji iz plastičnih mas. Okvirji so močni in vzdržljivi in hkrati odporni na rjo. Primerni so za vse dioptrije. Obstaja tudi kombinacija kovine in plastike, kar nam vzbudi občutek drugačnosti in posebnosti.
Kovinski okvirji

Okvirji na vijake

Posebnost takšnih okvirjev je da očalno steklo ni uokvirjeno, ampak je vrtano in vpeto na vijake. Uporablja se titan, ki je lahek in hkrati močan in vzdržljiv material. Titan je odporen proti rji in hipoalergen.
okvirji na vijake

Okvirji na laks ali nitko

To so kovinski okvirji, ki na spodnjem delu niso omejeni z robom, ampak je očalno steklo v okvir vpeto z nitko in se lahko tudi podaljša ali skrajša. Značilnost takšnih okvirjev je, da naredijo mehkejši obraz, saj nimajo ostrega prehoda med robom okvirja in obrazom. Primerni so bolj za nižje do srednje dioptrije, saj je zaradi vidnega roba očalnega stekla debelina bolj opazna. Zelo pomembna je pravilna izbira stekel, da se očalna stekla ne krhajo ali lomijo.
okvirji na laks

Korekcijski okvirji in nosniki

Prednost korekcijskih okvirjev, ki imajo nosnike je, da se jih lahko nastavi individualno na obraz. Na voljo imamo klasične in silikonske nosnike. Silikonski nosniki so mehkejši, bolj se oprimejo obraz, se pa hitreje obrabijo in jih je potrebno bolj pogosto menjati. Korekcijski okvirji brez nosnikov so iz umetnih mas. Takšnih okvirjev ni možno individualno prilagajati na nosnem delu, zato je potrebno biti še posebej pozorni pri izbiri, da se okvir lepo prilega obrazu in se teža enakomerno razporedi po nosu.
korekcijski okvirji in nosniki