END_OF_PREVIEW

Presbiopija ali starostna slabovidnost

Presbiopija doleti prav vsakega človeka, četudi nikoli v življenju ni imel nobenih težav z očmi. Je normalen fiziološki pojav, ki se običajno pojavi okoli 40. leta starosti, ko se srečamo z zamegljenim vidom pri branju, delu z računalnikom ali drugem bližinskem delu.

presbiopija

Vzrok

Starostna slabovidnost je posledica staranja. Razlikuje se od astigmatizma, daljnovidnosti ali kratkovidnosti, ki so povezani z obliko očesnega zrkla. Presbiopija je posledica postopne izgube prožnosti očesne leče.
presbiopija

Simptomi

Težave nam povzroča branje in bližinsko delo, sčasoma se nam zazdi, da so roke prekratke. Pri naprezanju oči zaradi intezivnega bližinskega dela se lahko pojavi občutek utrujenosti oči, škiljenje in glavobol.
presbiopija

Zdravljenje

Očala na bližino

Pomagamo si lahko z več različnih vrstah očal. Očala za bližino uporabljamo pri bližinskem delu, delu z računalnikom in pri branju. Če smo kratkovidni potrebujemo očala za daljavo in očala za bližino.

Bifokalna in progresivna očala

Bifokalna in progresivna očala se najpogosteje uporabljajo za korekcijo presbiopije. Bifokalna očala imajo dve žariščni točki. Zgornji del očalnega stekla vsebuje predpis dioptrije na daljavo, spodnji del stekla pa dioptrija za gledanje na bližino. Progresivna očalna stekla so podobna, le da je tu prehod med dioptrijo za daljavo in bližino bolj mehkejši.