END_OF_PREVIEW

Astigmatizem ali očesni cilinder

Astigmatizem ni bolezensko stanje, ampak problem povezan s projiciranjem svetlobe v očesu (kot kratkovidnost in daljnovidnost). Pojavi se zelo pogosto in je prisoten pri skoraj vsakem očesu, a je lahko zelo blago izražen in ne povzroča težav.

Vzrok

Astigatizem je posledica nepravilne ukrivljenosti roženice. To pomeni, da se svetloba zaradi ukrivljenosti pri prehodu lomi nepravilno in svetlobni žarki se ne zberejo v skupni točki na mrežnici, ampak se zberejo na več žariščnih točkah pred in za mrežnico. Posledica je popačen vid.

Simptomi

Povzroča neostro in zamegljeno sliko na vseh razdaljah, ne glede na to ali beremo ali gledamo v daljavo. Povzroča tudi občutek utrujenih, bolečih oči in glavobol. Pogost simptom je tudi škiljenje.

Zdravljenje

Astigmatizem se tako kot kratkovidnost in daljnovidnost lahko popravi z očali, s kontaktnimi lečami ali z očesno operacijo, ampak je pri astigmatičnem očesu potreben tudi cilindrični dodatek.

Uporabniki kontaktnih leč lahko nosijo poltrde ali trde kontaktne leče, ki zelo dobro korigirajo astigmatizem. Možno je tudi nositi mehke torične kontaktne leče, ki se jih lahko predpiše po opravljenem strokovnem pregledu vida in testiranju kontaktnih leč.