END_OF_PREVIEW

Bolezni oči

miopija ali kratkovidnost

Miopija ali kratkovidnost

Do kratkovidnosti pride, kadar je očesno zrklo predolgo glede na zbiralno moč roženice in očesne leče , ali pa kadar je roženica preveč ukrivljena glede na dolžino očesnega zrkla, takrat se svetlobni žarki zberejo na točki pred mrežnico in ne točno na mrežnici.

Preberite več

hiperopija ali daljnovidnost

Hiperopija ali daljnovidnost

Hiperopija ali daljnovidnost je pogosta napaka vida, ki prizadane približno četrtino ljudi. Ljudi z hiperopijo dobro vidijo predmete v daljavi, težave pa jim povzročajo bližnji predmeti.

Preberite več

emetropija ali pravilen vid

Pravilen vid ali emetropija

Kadar oko nima refrakcijskih napak in nimamo težav z vidom smo pravovidni. To pomeni, da se slika predmeta, ki ga gledamo, projicira v točno določeno točko na mrežnici. Posledica je jasen vid, dobra vizualna ostrina in normalno vidno polje.

Preberite več

presbiopija ali starostna slabovidnost

Presbiopija ali starostna slabovidnost

Presbiopija doleti prav vsakega človeka, četudi nikoli v življenju ni imel nobenih težav z očmi. Je normalen fiziološki pojav, ki se običajno pojavi okoli 40. leta starosti, ko se srečamo z zamegljenim vidom pri branju, delu z računalnikom ali drugem bližinskem delu.

Preberite več

astigmatizem bolezni oci

Astigmatizem

Astigmatizem ni bolezensko stanje, ampak problem povezan s projiciranjem svetlobe v očesu (kot kratkovidnost in daljnovidnost). Pojavi se zelo pogosto in je prisoten pri skoraj vsakem očesu, a je lahko zelo blago izražen in ne povzroča težav.

Preberite več

glavkom ali zelena mrena

Zelena mrena

Imamo več različni vzrokov za nastanek glavkoma. Glavni vzrok za nastanek je povišan očesni tlak. Pojavi pa se tudi zaradi dedne obremenjenosti, srčno-žilnih bolezni, ki povzročajo slabšo prekrvavitev in drugih bolezni kot so sladkorna bolezen, razna očesna vnetja, tumorji itd...

Preberite več